• Akustika.

Aklea Neon: 5 činjenica koje vrijedi znati o ovoj osječkoj glazbenici

Updated: Jan 17

Iz perspektive glazbenog novinara Igora Yurija Jurilja


U kolovozu 2017. godine Aklea Neon je održala svoj prvi nastup – na književnom festivalu Bloomsday u Puli. Organizator i inicijalni pokretač te priče tada je bio Igor Yuri Jurilj, glazbeni novinar i vrsni poznavatelj pop-kulture, s trenutnim angažmanom na Ziher.hr. Prije svega kao veliki glazbeni entuzijast, a zatim i kao profesionalac, Igor otada redovito prati njen rad te za ono što smatra kvalitetnim pruža podršku svojim riječima, preporukama, intervjuima, angažmanima, glazbenim pričama...


Uoči nastupa Aklee Neon na Akustici u Rockmarku, priupitali smo ga da nam istakne 5 činjenica koje vrijedi znati o ovoj sve zamjećenijoj osječkoj kantautorici – njegov odabir donosimo u nastavku.

(Aklea Neon; promotivna fotografija: Vjekoslav Azenić)


Zbor kao početak bavljenja glazbom


Ova osječka one-woman bend voli tapkati po looperu, jednom od svojih potpisnih instrumenata, kao veteranka zborskog pjevanja. Nimalo nesretnih trinaest godina staža kao zborske cure naučio ju je snazi višeglasja koje onda pretvara u mantre koje će vam okupirati i san i javu. Provjereno.


Nastupi u kultnim dvoranama New Yorka


Sa zborom Brevis tako je nastupila u prestižnom Carnegie Hallu u Velikoj jabuci, a onda s grupom Dobbs 16 kao a capella zborom u Radio City Music Hallu – legendarnoj dvorani gdje nastupaju najveći. Dvorana je bila i hram MTV Video Music Awardsima i premijerna dvorana za kultne filmove poput "White Christmas", "Breakfast at Tiffany’s", "To Kill a Mockingbird", "Mary Poppins", "101 Dalmatians" i "The Lion King" koje su popratili vodeći američki orkestri. A tu je Britney nastupila s pitonom oko vrata.


Putovanja po čitavom svijetu

Kovrče osječke lastavice ne skrivaju samo vokalne tajne, nego i naramke soli i sunca prikupljenog na raspjevanim putovanjima koja su ovu pticu selicu oblikovala u ženskog barda. Aklea je prije debitiranja na scenu obišla cijeli svijet, glasom mapirala svoja putovanja koja su je formirala ne samo profesionalno nego i privatno. Prijelomni su se trenuci dogodili na putešestvijama koje je prevela u ritam, beat i riječ, a vizualni dokazi njezini su NeonSession video-dnevnici i prvi singlovi “Da mi je”, “What I Want”, odnosno “Zovi ju mama” kojeg će predstaviti na Dori baš onog dodatnog dana ove okrugle godine.


Majka Zemlja kao iskonska inspiracija


Videospot za aktualni singl “What I Want” snimila je u Peruu koji je gorio tjednima prošloga ljeta. Ranjenoj Majci Amazoni napisala je stoga tantričku himnu “Zovi ju mama” s kojom uskoro nastupa na Dori. Čarobnica Neon tu ne staje – uz nju će nastupiti mali zeleni: jedan kelj i mladi bor. Kako? E, pa uz pomoć uređaja Bamboo koji se priključi na list i korijen biljke i bilježi njezine električne impulse. "Zovi ju mama” njezin je odgovor na požare koji i dalje haraju diljem svijeta, poziv na akciju i osvješćivanje prisnosti sa zemljom – Mamom.


Inicijativa za 'cure na sound systemima'


Nezaustavljiva tour-de-force sa stotinu nastupa u tek prvoj godini na sceni uspješno hvata impuls koji u njoj buja, a ne drži ga se grčevito samo za sebe. Aklea je odnedavno energiju vezala uz Sista Salute - dub reggae inicijativu kojom će u duetu s Omegom Blondie pokazati kako to cure rade na sound systemima. Ako vas prvi singlovi i turneje nisu istresli iz gaća, onda će to desetak megazvučnika iz kojega se Aklea javlja kao MC. Sista Salute krenule su sa Zagreb Tribesa - najvećeg hrvatskog underground okupljanja – a sada već bukiraju nastupe izvan domovine.


Vidimo se 21.01. na Akustici u Rockmarku, uz Akleu Neon!

Top 5 pripremio: Igor Yuri Jurilj

Event vizual: Neven Zulijani

© 2020. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle