• Akustika.

Nina Bajsić: 'Postoje mjesta i emocije u nama do kojih se može doći samo glazbom'

Updated: Apr 14, 2019

Sve zamjećenija kantautorica i dramaturginja - Nina Bajsić, će nam u utorak, 13. studenog, akusticiranje ispuniti svojim vintage-folk izričajem. Uoči njenog prvog nastupa u Rockmarku, postavili smo joj nekoliko pitanja, kako bismo je što bolje upoznali i predstavili...


...a Nina nam je otkrila koliko dramaturgija utječe na njenu glazbu, koji bi instrument htjela naučiti svirati, kao i što nam točno priprema za svoju Akustiku u Rockmarku. Naša pitanja i Ninini odgovori su u nastavku.

(Nina Bajsić, promotivna fotografija; autor: Ivica Ivčević)


Obzirom da se baviš dramaturgijom, u kojoj mjeri ona utječe na tvoje glazbeno stvaralaštvo? Je li glazba kanal za ispričati priču koju drugdje ne možeš?


Mislim da su sve priče, motivi, teme i trenuci o kojima pjevam više manje isti oni o kojima pišem, ne bih tu radila razliku. Kroz mnoge se pjesme provlače motivi o kojima sam već pisala u prozi, dramskim tekstovima ili poeziji. Ali da postoje mjesta i emocije u nama do kojih se može doći samo glazbom, u to sam duboko uvjerena. Uvijek mi se činilo da glazba na čovjeka djeluje direktnije nego što to može bilo koji drugi medij.


Učila si svirati violinu, pjevaš, sviraš gitaru... Postoji li možda još neki instrument koji bi htjela naučiti svirati?


Saksofon!


Da se ne baviš dramaturgijom i glazbom, što bi radila? Što misliš, tko bi bila "alternativna" Nina Bajsić?


Teško mi je zamisliti da se ne bavim kazalištem i glazbom, ali s obzirom da me u toj mjeri veseli još jedino cvijeće, vjerojatno cvjećarica.


Kakav ti je glazbeni plan do kraja godine?


Trenutno sam u fazi u kojoj imam užasno puno materijala, i užasno malo vremena da mu se kvalitetno posvetim, tako da ne vjerujem da će album biti moguć do kraja 2018. S druge strane, nigdje mi se ne žuri i nastojim uživati u svakom trenutku, svakom nastupu i susretu s publikom. Dogovorila sam do kraja godine još nekoliko svirki i glazbenih suradnji, prva od njih je Akustika, kojoj se jako veselim, gdje nastupam s dragom prijateljicom i kolegicom, violinisticom Jasminom Bojić.


Što nam pripremaš za svoj nastup na Akustici?


Na sljedećoj Akustici čeka vas šačica autorskih pjesama; stihovi i harme nastali unazad godinu dana, zamotani u ugođaj jesenske večeri u Berislavićevoj. Veseli me i motivira svaka prilika da pjevam u manjim, intimnim prostorima gdje nas svaki, pa i najtiši zvuk ili šum povezuje. Nešto kao dozvola za rijetku, potpunu iskrenost. Vidimo se brzo!

Nina Bajsić će u sklopu Akustike u Rockmarku (Berislavićeva 13) nastupiti u utorak, 13. studenog. Početak akusticiranja je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Detaljnu najavu možete pročitati ovdje.


Pitanja pripremila: Helena Ernoić.

© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle