• Akustika.

Kratki razgovor s Tús Nua uoči akusticiranja

Skupina Tús Nua uskoro će nam po prvi put stati na našu malenu pozornicu glazbene knjižare Rockmark i nastupiti u sklopu akusticiranja. Uoči nastupa, postavili smo im nekoliko pitanja i dobili interesantne odgovore...


Djevojke su nam otkrile kako je zvuk kiše dospio do uvoda u pjesmu "Hills", da je "Geysir" originalno napisan za klavir - i kako će album "Horizons" na kazeti biti dostupan i u regiji!

(Koncertna promocija albuma "Horizons" u Tvornici kulture; foto: Matej Čelar)


Kako je krenula vaša Tús Nua priča?


Jordi: Naletjela sam na Mateu i Jelenu spletom okolnosti, zaključile smo da bismo mogle svirati zajedno i kliknule smo. Prvo smo snimile "Matches" na ljeto 2016., zatim smo nastavile raditi na drugim stvarima za album koji smo snimale 2017. i eto...


Jelena: Moja Tús Nua priča je krenula svirkom u KSET-u, svirale smo Jordi i ja s Mihom, tada iz Time Decaya, tonac je pobjegao za vrijeme giga, mikrofoniralo je sve do Maksimira, ja sam loše improvizirala svoje dionice, Jordi je prvi put u životu sišla sa stejdža tokom koncerta, bilo je grozno.


Matea: Jedne sam večeri u Močvari srela Jordi, s kojom se do tada zapravo i nisam družila, i pitala ju treba li joj još jedan član benda. Nekoliko tjedana nakon toga snimile smo prvi singl.


Koliko dugo ste radile na albumu "Horizons" i kako je tekao proces snimanja?


Jordi: Neke pjesme su napisane prije 3-4 godine, npr. "Geysir" i "There's a thin line between everything". Ali to kako su pjesme zvučale tad, nema pretjerano veze s ovim danas. Npr. "Geysir" je originalno napisan za klavir. Kad smo se sve tri zatekle u istoj priči, skupa smo počele dorađivati i razrađivati ideje narednih godinu-godinu i pol i nastao je "Horizons". Proces snimanja je započeo jednim tjednom u 2016. godini, a nastavio se kroz par mjeseci u 2017. godini. Morale smo ga dosta razlamati, em radi osobnih i poslovnih obaveza em radi dorađivanja ideja. Cijelo snimanje je proteklo relativno glatko, osim što mi je riknulo novo, do tad neupaljeno, gitarsko pojačalo.


Matea: Bilo je to jedno jako super iskustvo, moram napomenuti da je za to posebno zaslužan Vedran Kovačić-Beli, kod kojeg smo snimile album. Producent koji ima strpljenja, super ideje, razumije smjer u kojem smo željele odvesti ovaj album, kritike koje daje su uvijek konstruktivne… Sve u svemu, za svaku pohvalu!


Jelena: Valjda smo trideset puta išle do Belog u studio. On je svojim strpljenjem, idejama i dobrom voljom uvelike pridonio procesu snimanja. Moj rođendan smo dočekali u studiju, popili bocu gina koji nam se svima poigrao s ušima i shvatili da smo snimili sve krivo pa smo išli ispočetka. Jednom prilikom smo nakon sati i sati snimanja sjedili u tišini otvorenih vrata jer je bilo jako vruće, a padala je kiša pa se Beli sjetio upalit record i tako je nastala kiša na početku "Hillsa". Takve stvari. Odlična suradnja, nadam se da je obostrano.


Tko je zaslužan za naslovnicu albuma i koja je ideja/koncept iza naslovnice?


Jordi: Za naslovnicu je zaslužna naša jako talentirana prijateljica Eva Badanjak. Htjeli smo da nam ona osmisli i izvede naslovnicu albuma, jer nam se jako sviđa njen stil i uspjela je zapravo savršeno zabilježiti duh albuma. Koja je točno ideja? To bi trebalo pitati nju.

(naslovnica albuma "Horizons"; koju je kreirala Eva Badanjak)


Album "Horizons" će u SAD-u biti izdan u obliku kazete, putem kuće Weltraum-Wal Records. Da li je definiran datum objave?


Jordi: Tako je. Imat ćemo sive i plave kazete u jako ograničenoj nakladi. Službeni release je 4. svibnja.


Kako je došlo do te suradnje i hoće li i publika u regiji imati priliku kupiti tu kazetu?


Jordi: Otkrili su nas preko Twittera, poslušali album, jako im se svidio i javili su nam se mailom za suradnju. Naravno, prvo sam 10 puta provjeravala sve moguće izvore da utvrdim da nije neki scam. Uvjerilo me to što su kupili album na Bandcampu, koji je inače free download. Publika u regiji će također imati priliku kupiti kazetu, s obzirom da dio naklade ide nama za distribuciju. Međutim, bit će dostupne u jako ograničenoj količini.


"Horizons" je u regiji dosegnuo visoke pozicije u godišnjim pregledima domaćih izdanja - koji su vaši domaći albumski favoriti iz prošle godine?


Jordi: Žen - "Sunčani ljudi", Seine - "Sno sna", Side Project - "Lonely boys", Pi - "Časna lubanjska".


Jelena: "Sno Sna" i "Sunčani ljudi".


Matea: Uz već spomenute albume dodala bih Svemirko – "Vanilija" i Natali Dizdar - "Iluzije".


Kako teku pripreme za kratku turneju na koju uskoro krećete?


Jordi: Dosta dobro! Trenutno usklađujemo probe, odrađivanje posla unaprijed za slobodne dane i logistiku puta. Al' možemo mi to! Zapravo se jako veselim, ovo nam je prvi put da idemo zajedno na put koji uključuje više od jednog koncerta. Kasnije u godini nas čeka još jedna ili dvije duže turneje, tako da nam je ovo zapravo jako dobra priprema.


Jelena: Logistika nam se smije u lice, ali smijemo se i mi njoj.


Matea : … ali više se ona smije nama nego mi njoj. :D

Ovo će biti vaš prvi nastup u sklopu Akustike u Rockmarku - što publika može očekivati na vašem akusticiranju?


Jordi: Akustične instrumente i električne uljeze!


Jelena: Više instrumenata no inače i puno struje, logično.

Tús Nua u Rockmarku (Berislavićeva 13) nastupaju u utorak, 13. veljače, s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan. Detaljnju najavu njihovog akusticiranja pročitajte ovdje.

© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle