• Akustika.

Joško Klarić (Ischariotzcky): 'Nakana je bila da ovo bude tajni projekt, teško pronalažljiv'

Updated: Apr 14, 2019

Jedno od sve zamjećenijih domaćih glazbenih imena - skupina Ischariotzcky, iz južnih Brela, u fazi je priprema za dvostruko predstavljanje pred zagrebačkom publikom. U utorak, 19. veljače ugostit ćemo ih u sklopu Akustike u Rockmarku, gdje će se predstaviti u akustičnom izdanju, a ta svirka će poslužiti kao koncertna uvertira pred elektriziranu centralnu promociju debi-albuma 23. veljače u Tvornici kulture.


Tim povodom, kratko smo popričali s Joškom Klarićem, idejnim začetnikom i osnivačem skupine, te smo od njega saznali nešto više o konceptu samog albuma, naziva Ischariotzcky, kao i što možemo očekivati na njihovom akusticiranju...

(Joško Klarić; autor fotografije: Toni Katić)


Ime benda je zapravo nastalo kao ideja za samostalni projekt, no kada je sve postalo ozbiljnije, odnosno kada su se počeli okupljati članovi, jesi li ikad pomislio na adaptaciju imena ili možda novo?


Iskreno, razmišljao sam o skraćenoj verziji imena, nešto kao "Ischa" ili "Ischky", ali sam jako brzo odustao, jer je prava nakana bila da to bude tajni projekt, teško pronalažljiv, neka vrsta glazbenog dnevnika. Sad kad je isplivao na površinu i kad je to ime počelo nešto značiti, iznimno mi je drago da ima jako puno ljudi koji su se potrudili upamtiti sva ta slova, a i da ime nije promijenilo svoj izvorni oblik.


Ime albuma prvijenca sugerira na ozdravljenje, oporavak... Simboliziraju li i pjesme svojevrsno ozdravljenje? Što se skriva iza naziva albuma?


Album je koncipiran kao putanja od emocionalne bolesti do ozdravljenja. Počinje kao mantra s pjesmom "Recovery", prvotno sam je zvao "Eternal loop", kao simbol početnog stadija boli za koju čovjek u toj situaciji ne polaže nadu da će ikada prestati. Nastavlja se s objašnjavanjem samom sebi što se točno dogodilo tražeći krivca. Nakon toga traženje krivnje u samom sebi uz želju za najgorom kaznom, pa doživljavanje uspona i maštanje o boljem, traženje zaobilaznih puteva i žaljenje za neostvarenim.


Ima i bezbrižnih momenata, trenutih ushita, prividnog rješenja, da bi zaključili da ništa od toga u stvari nismo tražili, do li riješiti osnovni problem u ovoj priči. Nakon tog zaključka slijedi početak ozdravljenja i neka nova svježina koja otvara obzore. Nisam baš htio pisati o svkoj pjesmi posebno, ali ako uz ovaj rezime poslušate album, znat ćete koji opis pripada kojoj pjesmi.


Obzirom da neke pjesme govore o želji za nestankom i opravdanjem, a neke maštaju o nekom boljem svijetu, kako ste uspjeli spojiti ta dva, na prvi pogleda nespojiva, svijeta?


Kako se radilo u fazama kroz protekle godine, tako se i tematika mijenjala, intrigirale su me drukčije stvari, ali svima im je zajednički nazivnik 'oporavak'. Bitno je proispitivati se, ali i zamišljati promjenu u okolini. Raditi na sebi indirektno znači i utjecati na svoje okruženje. Volim vjerovati da pjesmama odagnam stvari. U jednom trenutku gurneš loše, u drugom dobro i tako u krug. To je život. Lekcije.

(Ischariotzcky pozivnica za akusticiranje u Rockmarku)

Album je nastajao tri godine kroz koje su se zasigurno mijenjale i vaše emocije... Razlikuje li se finalni proizvod od početne ideje? Jeste li imali nekih prepreka u stvaranju albuma?


Razlikuje se, ali ne koliko sam mislio da će se promijeniti okupljanjem benda. Od samog početka glazba je sadržavala puno akustičnih elemenata iako je ideja bila da to bude elektro projekt, no s bendom je dobila baš onu dozu koja je bila potrebna da se zvučno ostvari, rekao bih, raskoš aranžmana i punina zvuka. Dok sam radio sam imao sam jako puno kreativnih zastoja, ali bend je ubrzao proces dotjerivanja aranžmana i privođenja snimki kraju, tako da mogu reći da nismo imali nekih problema u finalnoj doradi. Iako nas je puno, slažemo se i bili smo spremni.


Službena aktualna postava broji puno članova, no što možemo očekivati na Akustici?


Na Akustiku stižemo kao kvartet: Petra Klarić (vokal), Petra Šošić (klavijature), Jakov Puharić (gitara) i ja. Odsvirati ćemo rezime Recovery-ja u malo komornijoj, ogoljenoj varijanti, bez sampleova, bubnjeva, više gitara, puhača, perkusija, što je veliki izazov za nas koji smo navikli na mali orkestar, haha. Nadam se da ćemo priuštiti publici Rockmarka lijepu uvertiru za koncert u malom pogonu Tvornice kulture, koji će se održati u subotu 23.2. kada ćemo u punom sastavu predstaviti album Recovery.


Ischariotzcky će u sklopu Akustike u Rockmarku (Berislavićeva 13) nastupiti u utorak, 19. veljače. Početak akusticiranja je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Detaljnu najavu možete pročitati ovdje.


Nakon akusticiranja, predlažemo da posjetite javnu tribinu "Nezavisni glazbeni portali i kritičari – sadašnjost i(li) budućnost!?", koja će se u organizaciji portala Music Box održati u KSETu, s početkom u 20 sati. Na tribini će sudjelovati i Joško Klarić.


Pitanja pripremila: Helena Ernoić

© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle