• Akustika.

Mary May: 'U nastupima sada uživam, a cijeli život sam ih se užasavala'

Talentirana glazbenica i autorica Mary May već je sa svojim debitantskim albumom zaplijenila pažnju i kritike i publike, i to u svega godinu dana. U utorak, 16. travnja, imamo priliku ugostiti je na Akustici u Rockmarku, a to je bio jako dobar povod za kratkim razgovorom.


Mary nam je otkrila kako ona doživljava svoj glazbeni uzlet, koliko se njeno zanimanje za psihologiju očitava u njenim tekstovima, kao i što možemo očekivati na njenom akusticiranju...

(Mary May, promotivna fotografija, autor: Jakov Lerotić)


Veliki broj glazbenih portala je tvoj album uvrstio među najbolje za 2018. godinu. Utječe li to na oblikovanje novog materijala ili se jednostavno prepuštaš osjećaju?


To je stvarno bila velika čast, biti prepoznata na taj način, pročitati dojmove na glazbu koju sam živjela par godina unatrag... Osjećaj je neopisiv. To me definitivno osnažilo, jer sam bila nekako nesigurna u to kako će sve izgledati jednog dana kad s tim materijalom iziđem vani. Nisam imala nešto u svom iskustvu na što bih se referirala, povukla paralelu, a niti nekog vanjskog pomagača koji bi to vodio i usmjeravao me. Doslovno, Mark Mrakovčić i ja te par prijatelja koje sam u zadnjoj fazi pitala kako im zvuči master. Tako da, sve skupa, još uvijek na to sve gledam kao na jedno predivno, ali vrlo šokovito iskustvo.


A glazba i dalje samo izlazi iz mene, i dalje je vrlo "svoja", pjesma mi dođe u jednom naletu i tog trena je zapamtim, ne trebam je ni pisati. Ono što se sad događa je da osluškujem na kakav način snimiti svu tu mjuzu, kako oblikovati sljedeće izdanje. To mi je još nepoznanica.


Kako povezuješ psihologiju i glazbu? Rekla bih da se tvoje zanimanje za psihologiju očitava u tekstovima pjesama. Kako se tebi čini?


Pa rekla bih da sama činjenica da mi je to struka govori da sam imala neko inicijalno zanimanje za takve teme, neku prirodnu tendenciju razmišljanja o sebi i drugima na način koji je, možda, slojevitiji. Kroz faks naučiš neke stvari, čuješ za neke stvari, otvoriš se još više tim temama. Ali isto tako, sve ono van faksa što me kroz godine zanimalo i vuklo me oblikovalo. Rekla bih da se u mojim tekstovima može vidjeti ta jedna usmjerenost prema unutra, prema dubljem ulasku u doživljaje i osjećaje, kao i propitivanje neke svrhe svega. Valjda sam u tim godinama.

(videospot singla "Softest Tune")


Planiraš li proširivati trenutnu postavu benda?


Bend u ovoj postavi u kojoj je sada Luka Čapeta na gitari, Marin Živković na saxu i Borko Rupena na bubnjevima, je neka osnova i moja baza, familija. Ali već imamo dogovoren i širi sastav za situacije kada je bitan još veći, gušći sound - Leo Beslać nam se pridružuje na klavijaturama i Marko Ferlan na basu, odreda vrhunski muzičari. Gledam ih na probi i pitam se kako sam ih zaslužila...


U travnju obilježavaš točno godinu dana od objave prvog singla "Softest Tune". Kako gledaš na tih 12 mjeseci?


Baš je neki dan bila obljetnica, 6. travnja... Ne mogu vjerovati da je prošlo godinu dana. Rekla bih da je ovo bilo 12 mjeseci intenzivnog učenja, kako o muzičkom svijetu, tako i o samoj sebi. U nastupima sada uživam, a cijeli život sam ih se užasavala. Ne bih vjerovala da mi je netko rekao da ću danas ovako razmišljati...


Što ti je draže - ploča (vinil) ili streaming? Koji si posljednji album slušala na vinilu, a koji na streamingu?


E vidiš, ploče obožavam, ali u zadnje vrijeme sam se naučila i na streaming, gdje je sve na dohvat ruke i to je divota! Zadnje na ploči sam slušala abum "Pink Moon" Nicka Drakea, a strimala sam album grupe 5KHD. Divotno, miksam folk i elektroniku!


Što ćeš nam prirediti za Akustiku?


Za Akustiku sviramo laganije stvari, nekako dolazimo opušteni, bez grandioznih planova. Baš sam nagovarala bend da imamo još koju probu više, ali Luka je rekao da "moramo ostaviti malo mjesta za nepoznato", tako da dolazimo otvorenog uma i srca... Odsvirat ćemo i jednu obradu, pjesmu koja nam je svima nekad negdje zapela u uhu, ali više o tome na samoj Akustici!

Mary May će sa svojim pratećim bendom u sklopu Akustike u Rockmarku (Berislavićeva 13) nastupiti u utorak, 16. travnja. Početak akusticiranja je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Detaljnu najavu možete pročitati ovdje.

Pitanja pripremila: Helena Ernoić

© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle