• Akustika.

Preporuke knjiga s polica glazbene knjižare Rockmark

Updated: Oct 17, 2019

Kao i svaki put, dolazak u Berislavićevu 13 znači zaustavljanje pred brojnim i šarenim koricama knjiga i pregledavanje naslova raznolike glazbene tematike, uz standardno pitanje "Što imate novog?".


A odgovor na to pitanje otkriva kako su police zagrebačke glazbene knjižare Rockmark nadopunjene novim interesantnim naslovima, među kojima su mi posebno zapele za oko knjige povezane s dobro poznatim glazbenim imenima - priče o Bruceu Springsteenu, Joy Divisionu i neponovljivom Davidu Bowieu. Stoga su i odabrane kao nove mjesečne prreporuke...


"Bruce Springsteen: The Stories Behind The Songs"

(autor: Brian Hiatt; izdavač: Carlton Books)


(autor fotografije: Igor Maračić)

Na više od 250 stranica, ova knjiga po prvi put na jednom mjestu okuplja sve službeno objavljene pjesme ove glazbene ikone - Brucea Springsteena, u periodu od 1974. i debi-albuma "Greetings from Asbury Park, N.J." do 2014. godine i albuma "High Hopes". No, nije riječ samo o informativnoj kronologiji, već Brian Hiatt prateći pjesme prati i Springsteenovu dugogodišnju karijeru, njegov unikatan pristup metodama kreiranja pjesama, a uključene su i razne anegdote, koje je autor okupio iz prethodno neobjavljenih Bruceovih intervjua, kao i razgovora s osobama koje su kroz godine sudjelovale u njegovim studijskim sessionima (Roy Bittan, Nils Lofgren, David Sancious, Jimmy Iovine, Tom Morello...). Interesantno štivo, u periodu kada The Boss predstavlja novi studijski materijal i najavljuje novi album "Western Stars".

Cijena: 279,00 Kn (tvrdi uvez)

Godina izdanja: 2019.

Pronađi naslov na Rockmark.hr.


"Joy Division: The Oral History - This Searing Light, The Sun and Everything Else"

(autor: Jon Savage; izdavač: Faber & Faber)


(autor fotografije: Igor Maračić)

Kultna skupina iz Manchestera ostvarila je neizmjeran doprinos glazbenim dekadama koje su uslijedile nakon tragične smrti Iana Curtisa, 18. svibnja 1980. Autor Jon Savage, cijenjeni britanski pisac i glazbeni novinar, donosi glazbenu priču Joy Divisona, kako iz perspektive biografskog osvrta na njihovo djelovanje, tako i iz perspektive utjecaja skupine na generacije fanova, umjetnika i glazbenika, istovremeno ističući problematiku prešutne borbe s depresijom. Knjiga se temelji na pomno prikupljenim i analiziranim intervjuima s bitnim sudionicima Joy Division priče, poput Bernarda Sumnera, Petera Hooka, Deborah Curtis, Anik Honore, Tonya Wilsona...i to u razdoblju od tri desetljeća!


Cijena: 199,00 Kn (tvrdi uvez)

Godina izdanja: 2019.

Pronađi naslov na Rockmark.hr.


"Life On Tour With Bowie: A Genius Remembered"

(autor: Sean Mayes; izdavač: Music Press)


(autor fotografije: Igor Maračić)


Godina je 1978., a David Bowie nalazi se na velikoj svjetskoj turneji "Isolar II", u sklopu koje je po prvi put nastupio u Australiji i na Novom Zelandu, a kroz gotovo 80 koncerata njegove nastupe pogledalo je milijun ljudi! Dio ovog povijesnog perioda u karijeri glazbenog genija bio je Sean Mayes, kao član pratećeg benda, koji u ovoj knjizi donosi "dnevnik" s ove danas kultne svjetske turneje.


Cijena: 109,00 Kn

Godina izdanja: 2016.

Pronađi naslov na Rockmark.hr.

Osim na policama Rockmarka, svi navedeni naslovi mogu se pronaći i na webshopu glazbene knjižare. Ukoliko ćete navratiti na sljedeće akusticiranje, 14. svibnja uz Ogenj, preporučam da izdvojite trenutak prije ili nakon svirke i istražite koje sve književne dragulje krije ova glazbena knjižara.

Tekst pripremila: Željka Ru.

© 2020. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle