• Akustika.

Naše preporuke knjiga s polica glazbene knjižare Rockmark

Updated: Apr 27, 2019


Naš glazbeni dom Rockmark na svojim policama krije brojne književne dragulje, među kojima se i sama izgubim svaki put kada navratim do Berislavićeve 13, bez obzira da li je spontani posjet ili je u tijeku priprema nove svirke u sklopu Akustike.


Upravo zbog uvjerenja da o glazbi vrijedi učiti i pričati i kroz brojne knjige glazbene tematike, osvrćem se na Rockmarkov mjesečni pregled najprodavanijih naslova u siječnju, uz izdvojene preporuke nekoliko interesantnih izdanja. Pa krenimo redom...

"Freddie Mercury - Život, smrt i nasljeđe"

(autori: Matt Richards, Mark Langthorne; izdavač: Rock Portal)

*U fazi čitanja*

(autor fotografije: Akustika)


Biografija posvećena glazbenoj ikoni i vječnoj inspiraciji - Freddieu Mercuryu, karizmatičnom frontmenu skupine Queen, nalazi se na prvom mjestu najprodavanijih naslova u siječnju. Osim što nam daju uvid u detalje i pikanterije iz privatnog i javnog života jednog od najvećih showmana u povijesti glazbe, autori Mark Langthorne i Matt Richards se gotovo pa istraživački bave i širom tematikom društvenog i političkog konteksta AIDS-a. Uz samu temu, knjiga nam je jako draga i vrijedna ove preporuke, jer je riječ o prvom hrvatskom prijevodu biografije originalnog naslova "Somebody To Love", koji je kreirala Rebeka Vujasinović, a za čije izdanje je zaslužan naš dragi Rockmark.


Pronađi naslov na Rockmark.hr.


"Nick Cave - Mercy On Me"

(autor: Reinhard Kleist; izdavač: Strip Centar Tino)

*Preporuka*

(autor fotografije: Akustika)


Njemački autor stripova Reinhard Kleist kreirao je još jednu biografiju u stripu, ovog puta posvećenu australskoj glazbenoj ikoni Nicku Caveu. Iako mi se knjiga još uvijek ne nalazi u privatnoj biblioteci, svaki put joj se vrlo rado vratim i prolistam za pokoju novu informaciju o životu i radu Nicka Cavea - glazbenika i umjetnika kojeg neizmjerno cijenim, ali smo oduvijek nekako na 'vi'. Bez obzira na osobne preferencije, ovo je naslov itekako vrijedan da se nađe na policama svakog obožavatelja lika i djela "princa tame".


Pronađi naslov na Rockmark.hr.


"Useless Magic - Lyrics and Poetry"

(autorica: Florence Welch; izdavač: Fig Tree / Penguin Random House)

*Pročitano, uzduž i poprijeko*

(autor fotografije: Akustika)


Jedna od najkarizmatičnijih frontwomenica 21. stoljeća - Florence Welch, svojim je fanovima diljem svijeta podarila ovaj mali književni dijamant, koji je sve samo ne 'beskorisna magija'. Knjiga na jednom mjestu okuplja stihove Florence + the Machine pjesama, kao i njenu poeziju, a daje nam uvid i u iznimno intimne i emotivne crteže, osobne bilješke, inspiraciju i rijetko viđene fotografije. Ukratko, osobno mi je ovo književni favorit iz 2018. godine, i ako ste fan njene glazbe, ovaj svojevrsni intimni dnevnik misli i emocija Florence Welch vrijedi imati u vlastitoj biblioteci.


Pronađi naslov na Rockmark.hr.

(autor fotografije: Akustika)


Preporučeni naslovi izdvojeni su iz Rockmarkove liste Top 11 najprodavanijih knjiga u siječnju, a mogu se kupiti putem njihovog webshopa te pronaći na policama u Berislavićevoj 13. Čitav popis pogledajte u nastavku:


1. Freddie Mercury - Život, smrt i nasljeđe

Matt Richards / Mark Langthorne

2. Čemu služi ovaj gumb? - Autobiografija pjevača Iron Maidena

Bruce Dickinson

3. Jasenko Houra - 30 pjesama (Zabavne melodije)

Jasenko Houra

4. Kalendar mog detinjstva, prvi deo

Đorđe Balašević

5. Brod u boci

Arsen Dedić

6. Nick Cave - Mercy On Me

Reinhard Kleist

7. Ožiljci - autobiografija pjevača Red Hot Chili Peppersa

Anthony Kiedis / Larry Sloman

8. Kosa anđela - Biografija Kurta Cobaina

Charles R. Cross

9. Kad svinje polete - Priča o Pink Floydu

Mark Blake

10. Iron Maiden: Legacy of the Beast (Vol. 1)

11. Useless Magic - Lyrics and Poetry

Florence Welch


Tekst pripremila: Željka Ru.

© 2020. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle