• Akustika.

Razgovor s Borisom Štokom, uoči akusticiranja

U utorak, 12. lipnja, imat ćemo priliku po prvi put na pozornici Rockmarka ugostiti Borisa Štoka, a upravo tom svirkom kraju ćemo privesti osmu sezonu Akustike. Uoči njegovog akusticiranja, postavili smo mu nekoliko pitanja...


...i saznali da je Bowie utjecao na pjesmu nastalu u suradnji sa skupinom Chui, da krajem rujna planira objaviti svoj samostalni album, kako izgleda njegov kreativni proces, i naravno - što možemo očekivati na njegovoj Akustici u Rockmarku.

(Boris Štok; promotivna fotografija)


Tko je Boris Štok danas, u odnosu na svoje glazbene početke?
Mislim da sam puno zreliji, jasnije mi je što želim raditi, kako i sa kime. Imam puno više pouzdanja... Opušteniji sam, a sa time vjerujem i bolji autor i izvođač.
Koliko te iskorak u samostalne glazbene vode kreativno oslobodio (ili možda nekim čudom ograničio)? Moram raditi, snimati i svirati. S obzirom na okolnosti u bendu, nisam imao izbora, pa mi je iskorak bio vrlo prirodan. Oslobodio me u smislu da ne moram raditi kompromise, ne moram više stilski se ograničavati, biram sa kime ću raditi i kako pjevati, producirati... U tom smislu je neusporedivo. Sa druge strane, imam masu više posla, bez obzira što sam okružen super suradnicima i prijateljima.
Kako obično izgleda tvoj kreativni proces?
Uglavnom prvo nabacam par akorda i melodiju vokala, linije teksta. Razmišljam o grooveu, aranžmanu, a onda odem u studio, pa Darko Terlević (The SIIDS, Morso) i ja krenemo istraživati sounde, beat, itd.  Odlično se razumijemo, ne samo autorski već i produkcijom, pa je sve uglavnom brzo gotovo. Na kraju  Matej Zec preuzme miks i snimanje, a sa bendom sve postavimo za live... Tako pjesma dobije još neke momente.

(live-session singla "Baby, Baby)


Aktualni singl “Baby, Baby” tvoja je obrada pjesme skupine Idoli, kojoj si dao novi aranžman. Koje značenje pjesma i skupina imaju za tebe?
Htio sam dati neki svoj hommage 80-ima, pa sam uz Denis i Denis obradio i “Baby, baby” od Idola, točnije iz filma “Davitelj protiv davitelja”. Sviđala mi se oduvijek ta estetika 80-ih... Vokalno mi je pjesma odmah sjela i vjerujem da sam dao neki svoj osobni touch.
Vrijedi spomenuti i suradnju sa skupinom Chui, u singlu “Pogledaj”. Kako je došlo do suradnje i kako je tekao proces zajedničkog stvaranja pjesme?
I Toni i ja smo fanovi zadnjeg albuma Bowiea, pa sam ga nazvao da probamo zajedno napraviti nešto na tom tragu. Pjesmu smo napravili u trenu, doslovno iz prve. Dobio sam njegov instrumentalni predložak, ušao sam u studio, napravio vokalne melodije i tekst. Stvar ima 8 minuta i stvarno je eklektična, jako mi se sviđa taj spoj. Animirani video je napravio D. Barić i sve je čini mi se dobilo neku avangardnu notu što mi se jako sviđa.
U proteklih godinu dana si imao niz interesantnih nastupa, da li ti je neki koncert ostao u posebnom sjećanju?
Svirka je uvijek super moment, energija i zabava. Je, promocija EP-a u Zagrebu, prvi samostalni koncert... Nisam znao šta očekivati, a svirka atmosfera i koncert bili su prava katarza.
U najavi svog akusticiranja otkrio si nam da uskoro možemo očekivati tvoj samostalni album - koji su točno planovi, ako smijemo (sa)znati?
Album je gotov, još miksam zadnju stvar... Možda napravim još jednu preko ljeta. Planiram da izađe kraje 9. mjeseca, a uz neke koje su već izašle na EP-u, imat će oko 10-ak autorskih pjesama. Ti, gitara, klavir...trebamo li još što dodati na pozivnicu za tvoje akusticiranje, 12.6. u Rockmarku?


Bit će opušteno, ja to doživljavam kao svirku u dnevnom boravku!

Boris Štok nastupit će u sklopu Akustike u utorak, 12. lipnja, u glazbenoj knjižari Rockmark (Berislavićeva 13, Zagreb). Početak svirke je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Više o njegovom akusticiranju možete pročitati u rubrici Najave.


© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle