• Akustika.

Naš prvi razgovor s Bruto Geto, uoči akusticiranja

U utorak, 10. travnja, imat ćemo priliku po prvi put u sklopu Akustike ugostiti skupinu Bruto Geto. Bit će im to ujedno i prvi akustični nastup, pa smo iskoristili priliku da po prvi put i popričamo s ovim interesantnim “rakunima”.


...i u tom kratkom razgovoru smo saznali zašto baš rakuni, tko je i za što je zaslužan Žac iz Dubrave, odakle ideja za nazivom ‘Bruto Geto’, i naravno, što da očekujemo na njihovom akusticiranju.

(Bruto Geto; fotografija: DB Photography)


Zašto rakun kao zaštitni znak?


U ovoj našoj šumi od države, Rakuni su jedine beštije koje se uspijevaju držati na vlastitim nogama, ne skrivajući se u stadu Ovaca, no isto tako ni ići pod ruku s Vukovima. I najzabačenije šume imaju svoje cirkusante, a Rakuni svoje najveće trikove čuvaju pod maskom do zadnjega trena! Tu smo da zabavljamo, ono što krademo je pažnja, a trik otkrivamo tek kad nas stvarno bude "na tisuće".


Produkciju vaših pjesama potpisuje Luka Tralić Shot – kako je došlo do te suradnje?


Shot je više od prosječnog poimanja producenta. On glazbu producira s istim entuzijazmom i znatiželjom s kojom ju sluša šesnaestogodišnjak kojemu glazba u životu znači sve. Malo je afirmiranih producenata koji drže uši otvorenim za "neke nove klince". Tako smo mi upali u tu suradnju. Po doprinosu u oblikovanju našeg zvuka je peti član benda, a mi na tome jesmo i ostajemo zahvalni.


Kako izgleda kreativni proces nastanka pjesme?


Obično počne s idejom da trebamo novu pjesmu. Onda zovemo Žaca u Dubravi da nam napiše pjesmu i da se prodamo na estradu. Žac je novi u ovome i još lovi konce kako se to točno radi, nadamo se zaista da će uspjeti uskoro. Najvažnije je da do kraja pjesme ispunimo svoj zadatak koji proizlazi iz ideje kojom je ona započela. Ako to uspijemo – onda smatramo da je pjesma uspjela nastati.


Odakle ime Bruto Geto?


Nema neke glamurozne priče ovdje, već je to treća ideja koja je pala na pamet pjevaču. Svidio nam se motiv koji odlično sažima našu zbilju; bruto kao ekonomski pojam, iznos kojem još nije odbijen porez i geto kao dio grada u kojem se nije zgodno naći poslije ponoći. Neki tu mogu naći aludiranje na gospodarski kriminal, neki vide simbol otpora i poziv na revoluciju, a neki klasični balkanski privid života na visokoj nozi... Nama se sve interpretacije uklapaju u priču.Huljić je pristojno rekao 'ne' za financiranje vašeg novog spota – može li se već znati o kojoj pjesmi je riječ i objavljujete li je uskoro? Spot riješen?


Njegova odbijenica nas je malo rastužila jer smo, kao ovogodišnji dobitnici Porina, vjerovali kako će se ova suradnja i ostvariti. No ipak, ne odustajemo; pjesma je snimljena i spot je osmišljen i već je u fazi snimanja. Žurimo koliko možemo! Nismo još definitivno sigurni oko naslova, ali možemo otkriti da je ozbiljnijeg karaktera. Veselimo se što ćete je uskoro čuti.


Kako teku pripreme za Akustiku?


Radujemo se ovim akustičnim aranžmanima jer se radi o zvuku koji putem i sami upoznajemo. Zvuči puno drugačije i našli smo neke nove pokretače nego u električnom izdanju. Svakako vjerujemo da #zvučidobro i zaista planiramo nastaviti njegovati to naše naličje. Tko zna da li bi se dogodila situacija da upoznamo taj zvuk da nije bilo Akustike! Sve u svemu – velika zahvala Akustici; dođite, bit će izrazito romantično!


Kako smo ranije i najavili, Bruto Geto će po prvi put u akustičnom izdanju nastupiti u utorak, 10. travnja, na Akustici u Rockmarku. Početak svirke je u 19 sati, a ulaz je slobodan! Vidimo se u Berislavićevoj 13!


© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle