• Akustika.

Razgovor sa Side Project uoči akusticiranja

Side Project nam se 13. ožujka ponovno vraćaju na pozornicu Rockmarka, gdje će u akustičnom izdanju predstaviti svoj aktualni album “Lonely Boys”. Uoči njihovog novog akusticiranja, postavili smo im nekoliko pitanja te smo saznali...


...kako im je trenutno pjesma "Drops" među najdražima s albuma, da je serija "Gossip Girl" suptilno utjecala na naslov albuma, koliko izazovno je bilo stvarati glazbu za soundtrack filma te dakako, što možemo očekivati na njihovom akusticiranju.

(Side Project; fotografija: Dora Šarić)


Koje ideje i koncept se kriju iza naslova albuma “Lonely Boys”?


Lonely Boys je zapravo bio radni naziv za naslovnu traku s albuma. Priča iza tog naslova je zapravo dosta smiješna, jer kad smo krenuli raditi na pjesmi, inspiracija je bila glazba benda glumca Penna Badgleya, čiji nadimak u seriji "Gossip Girl" glasi upravo 'lonely boy'. Na kraju smo ubrzo smislili cijeli koncept osobe koja je lonely boy i, inspirirani svime što nam se dogodilo u par mjeseci prije stvaranja pjesme, napisali smo i tekst. Kad smo radili na albumu, prirodno nam je bilo da album nazovemo istim imenom, jer se situacije o kojima se radi u singlu "Lonely Boys" provlače i kroz većinu drugih pjesama s albuma.

Kako je tekao proces snimanja tog studijskog materijala - i kako općenito izgleda vaš kreativni proces rada?


Album je u nastanku zapravo i više od 5 godina, s obzirom na to da su neke pjesme napisane još davno, ali smo ih tek sada uglazbili, ili smo tek sada napravili instrumentale za njih kojima smo bili dovoljno zadovoljni. Oboje pišemo i skladamo i sami, no najbolje stvari nastanu kad zajedno radimo. Većinom prvo nastaje glazba, pa onda tekst, ali naravno ima i iznimki.

Uvijek nezahvalno pitanje, no imate li možda omiljenu pjesmu na “Lonely Boys”?


Mijenja nam se ovisno o raspoloženju, a i neke pjesme su nam bolje sjele kako je prošlo vremena od kad smo ih završili. Trenutno nam je najdraža "Drops".

(naslovnica albuma "Lonely Boys"; album je dostupan na Bandcampu)

Vrijedi spomenuti i kako vam sve videospotove potpisuje naš hvaljeni redatelj Filip Filković Philatz, sa svojim timom. Kako je došlo do te suradnje?


Philatz je nekako došao do nas, mi smo, tad još mladi i nesigurni, došli na razgovor, a iz tog razgovora se rodila lijepa suradnja, a i prijateljstvo. Filip Filković je jako talentirani redatelj, uvijek radi puno na sebi i svojim sposobnostima, i postaje sve bolji i bolji kako vrijeme odmiče. Naravno, tu je uvijek i velika pomoć Renate Lučić bez koje More Magnets ne bi bio More Magnets.

S njim ste surađivali i na njegovom kratkom filmu “The Last Well” (Posljednji bunar) - upravo vi potpisujete prateću glazbu za film. Koliko se taj kreativni proces razlikovao od vašeg uobičajenog?


To nam je bilo nešto novo i uzbudljivo. Razlikuje se puno, jer takva glazba nema strukturu kakvu ima klasična pop pjesma. Također, nemamo toliko slobode kao kad radimo vlastitu glazbu, već se scenama u filmu moramo prilagođavati vremenski i stilski. Isto tako, nije lako pogoditi emociju glumaca. Bio je to veliki izazov, ali sretni smo svime što smo napravili i jedva čekamo da nam se pruži još kakva slična prilika jer nam se jako svidjelo raditi nešto drugačije.

U pripremama ste i za koncertno elektrizirano predstavljanje albuma uživo u Zagrebu, 23. ožujka u Tvornici kulture - gdje ćete nastupiti s pratećim bendom. Možete li predstaviti svoje “svirače”?


Napravili smo puni krug i sada s nama sviraju dvojica momaka iz Lukinog bivšeg benda, upravo onog zbog kojeg se Side Project zove Side project. To su Karlo Kurtalj na basu i Filip Borovec na bubnju. Također imamo i novog gitarista, Toni Tkalec, nekima poznat iz Jam Rituala. Odlično funkcioniramo u ovom sastavu i nadamo se da će publika dobro reagirati na ono što smo pripremili.

(Side Project akusticiranje na vrhu medvedgradske Kule, 14.07.2016.; foto: Vedran Metelko)

Četiri puta ste nam do sada nastupili na Akustici, u redovitom programu te u programu “Akustike na vrhu kule”, u sklopu Medvedgradskih glazbenih večeri. Postoji li možda neko omiljeno akusticiranje među navedenima?


Medvedgrad je bio baš prekrasno akusticiranje. Prostor je bio divan, bilo je lijepo svirati na otvorenom, bilo je ljeto, ali je temperatura bila malo niža i dosta je puhalo pa je to pridonijelo nekakvom ugođaju. Također publika je bila jako ugodna i taj nastup nam je ostao u jako lijepom sjećanju.

Na svom novom akusticiranju ćete nastupiti samo vas dvoje, u pratnji akustične gitare. Koliko vam je teško ili lako prilagoditi materijal za akustično izvođenje?


Nije teško, jer se ne zamaramo time kako bi pjesme trebale zvučati. Radi se o akustičnom nastupu i vrlo jednostavno se napravi aranžman uz akustičnu gitaru. S obzirom na to da radimo elektroniku, mislimo da ne treba puno komplicirati što se tiče akustičnih nastupa jer želimo publici dati priliku da nas čuje u potpuno drugačijem izadnju.

Side Project nastupaju u Rockmarku (Berislavićeva 13, Zagreb) u utorak, 13. ožujka 2018. Početak njihove Akusitke je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Detaljnu najavu njihovog akusticiranja možete pročitati u našoj rubrici Najave.


© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle