• Akustika.

Razgovor s The Gentlemanom, uoči akusticiranja

U utorak, 15. svibnja, imat ćemo priliku po prvi put u sklopu Akustike ugostiti tajanstvenog kantautora The Gentlemana. Uoči nastupa u Rockmarku, iskoristili smo priliku postaviti mu nekoliko pitanja...


...a kroz odgovore smo saznali kako izgleda njegov kreativni proces stvaranja glazbe, tko su mu suradnici, kao i što nas čeka na njegovom akusticiranju.

(The Gentleman tijekom nastupa; promotivna fotografija)


Tko je The Gentleman?


The Gentleman je projekt koji svojom glazbom želi mijenjati i prelaziti granice u glazbi, van vremenskih i žanrovskih okvira.


The Gentleman je akademski obrazovan glazbenik multinstrumentalist.


The Gentleman želi svojim umjetničkim djelovanjem pokazati glazbenu, vizualnu i scensku cjelovitost. 


A tko je Mrs Dulovsky?


Mrs. Dulovsky je pjesnikinja i autorica nekoliko tekstova na albumu.


Kako izgleda tvoj kreativni proces pisanja pjesama i stvaranja glazbe?


Ono što je ključno za nastanak pjesme je priča. Moram imati nešto što želim ispričati ili trebam zapisati iz dubine samoga sebe. Kada je ideja ili potreba jasna i jaka tad sam spreman  za početak pisanja. U većini slučajeva prvo nastaje tekst. Nakon napisanog teksta osluškujem i ispitujem njegov ritam i atmosferu. Okrećem i prevrćem stvar sve dok ne osjetim da je to to. Naravno da sada ne mogu pričati o nekom pravilu kako to izgleda jer svaka pjesma je posebna i nosi u sebi potrebu za novim načinom stvaranja. Ono što je iznimno važno jest vrijeme koje svaka pjesma traži od njenog nastanka do sazrijevanja. Nikada ne žurim po tom pitanju. 

(videospot debi-singla "Crystal")


U veljači si predstavio vrlo hvaljeni debi-album “The Gentleman”, kako bi ga ti opisao i okarakterizirao?


Na pjesmama za prvi album radio sam dugo i u potpunosti sam zadovoljan njihovom izvedbom na albumu. Album The Gentleman je zbirka uglazbljenih kratkih priča koje su nastale zbog duboke potrebe za izražavanjem. On je intiman, atmosferičan i iskren. Na albumu se nalazi jedanaest pjesama koje su žanrovski i atmosferski međusobno različite. 


Obavljuješ kroz Intek Music, možeš li nam predstaviti taj label?


Intek Music nova je izdavačka kuća koja daje odličnu podršku mladim kvalitetnim glazbenicima na početku karijere. Osnivači su i sami glazbenici, dobro poznaju glazbenu scenu i problematiku izdavaštva te su iz tog razloga kvalitetan oslonac mladim autorima. Također su velika podrška po pitanju PR-a i promocije.  Osim izdavaštva bave se produkcijom glazbe i video spotova. 


Možeš li nam predstaviti svoje suradnike, s kojima nastupaš?


Svakako ću kao prvu osobu ovdje navesti Konrada Mulvaja s kojim sam radio na albumu i koji je uz mene na svakom koncertu kao ton majstor. Konrad je napravio izniman posao s ovim albumom jer postići takvu atmosferu na snimci nije jednostavno. 


Moji suradnici s kojima nastupam su moji prijatelji, većinom profesionalni glazbenici s kojima sam si dobar iz akademskih dana ili od malih nogu. To su Pavle Bojanić, Ivan Grobenski, Rajnard Hraščanec, Dora Maganić, Ivana Čuljak, Stin Lebar, Sara Parađiković, Ana Ivanov, Paulo Rušnov, te plesačica i glumica Sara Ipša i redateljica Tamara Kučinović.


Kako si ranije i najavio, u Rockmark dolaziš sam, jesu li set-lista i odijelo već spremni?


Sve je spremno, iznimno se radujem koncertu u Rockmarku jer će to ipak biti nešto drugačije od promocija do sada. Veselim se malom prostoru, intimnoj i opuštenijoj atmosferi.

The Gentleman će nastupiti na Akustici u Rockmarku (Berislavićeva 13, Zagreb) u utorak, 15. svibnja. Početak svirke je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Više o njegovom akusticiranju možete pročitati u rubrici Najave.

© 2019. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle