• Akustika.

Spotify je dostupan i u Hrvatskoj - aktivirajte Spotify For Artists platformu!

Nekoliko savjeta za glazbenice i glazbenike


Nakon perioda iščekivanja i nagađanja, od ovog tjedna više nećemo morati kombinirati VPN-ove kako bismo pristupili najvećem svjetskom glazbenom streaming servisu - Spotify je 'otključao' svoja vrata u nekoliko novih zemalja, a na tom popisu našla se i naša regija! Konačno možemo reći - Spotify je od sada dostupan i u Hrvatskoj!

(izvor fotografije: Spotify.com)

Na stranu pretpostavke što nam to donosi u širem smislu daljnjeg razvoja regionalnog digitalnog tržišta - jer sada su nam u regiji dostupna četiri velika svjetska tech-audio-streaming igrača (Apple Music, YouTube Music, Deezer i Spotify), fokusirat ćemo se na prve korake koje kao glazbenica/glazbenik možete učiniti na Spotifyju!


Naime, s otvaranjem Spotifyja na našem tržištu, bez puno komplikacija pristup je omogućen i njihovoj iznimno korisnoj platformi Spotify For Artists, koja svakom Artistu omogućuje da direktno uređuje svoj Artist Profil, isti verificira (da, dobije onu plavu kvačicu), ima direktan uvid u statistiku (izvora) streamova kao i direktno radi "pitch" svoje nove glazbe prema Spotify Editorima i potencijalno bude dio neke od popularnih Spotify playlisti. Pa krenimo redom...


Što je to Spotify For Artists?


Riječ je o platformi koju su u Spotifyju razvili i predstavili prije nekoliko godina, kako bi svim artistima omogućili "skup alata koje mogu koristiti da bi pronašli svoju publiku i maksimizirali svoju prezentnost na platformi".


Što to zapravo znači u praksi? Ovaj alat će vam omogućiti da na Spotifyju:

 1. Uredite svoje Artist Profile

 2. Imate uvid u statistiku tko su vaši fanovi i gdje se nalaze

 3. Pratite statistiku streamanja svoje glazbe

 4. Napravite "pitch" svoje nove glazbe prema Spotify Editorial timu


Okej, zvuči dobro, kako da sada dođem do toga?


Ako ste ovo već učinili ranije (ciao VPN!), možete preskočiti ovaj dio. Ako niste, idemo korak po korak:

 1. Naravno, potrebno je imati aktivan Spotify korisnički račun (freemium ili premium, svejedno je)

 2. Pristupite sučelju - ili putem preglednika: artists.spotify.com ili preuzmite app (App Store & Google Play)

 3. Zatražite pristup svom Artist Profilu > "Claim An Artist Profile" ili "Get Access"

Platforma će vas dalje intuitivno voditi da "claimate" svoj Artist Profil, a bit će potrebno unijeti nekolicinu podataka kojima ćete Spotifyju "dokazati" da imate pravo pristupiti svom Profilu (login kroz društvene mreže, unos email adrese i sl.). Detaljnije informacije o tim koracima možete potražiti i na ovom linku, a uzmite u obzir da će biti potrebno i do nekoliko dana da vam Spotify odobri pristup sučelju.


(izvor fotografije: Spotify.com)


Imam Spotify For Artists, što sada?


Zamislite svoj Artist Profil na Spotifyju kao vlastiti home-page na toj platformi, gdje novom ili postojećem fanu možete pružiti ključne informacije o sebi i svojoj glazbi. Da je riječ o vlastitoj web-stranici, redovito biste je ažurirali, zar ne? Isto to vrijedi činiti i ovdje…


Kroz Spotify For Artist sučelje moći ćete na svom profilu:

 1. Postaviti Artist Profile fotografiju

 2. Postaviti Artist Header fotografiju

 3. Urediti biografiju i nadodati još promotivnih fotografija

 4. Postaviti linkove na društvene mreže

 5. Postaviti "Artist's Pick"

 6. Postaviti datume koncerata/turneje (jednom kad će koncerti biti "novo normalno")

U ovom video-tutorialu Spotify vrlo korisno objašnjava i ovu tematiku, pa preporučamo da pogledate.


Spominjala se i neka statistika?


Da, kroz Spotify For Artist imat ćete i pristup analitici streamova i fanova - moći ćete uvidjeti kada se vaša glazba slušala, odakle su fanovi koji su je slušali, na kojim ste playlistama… Ako imalo volite brojke, ovo će vam biti zanimljivo i korisno popratiti, a i na tu temu Spotify pruža korisne vlastite informacije.


Okej, a što je s Playlistingom?


Playlisting na Spotifyju definitivno je tema vrijedna zasebnog članka, no dok dođemo do toga, vrijedi znati da kroz Spotify For Artists svoju (buduću) glazbu (koju tek spremate objaviti) možete "pitchati" prema Spotify Editorial timu. Upravo unutar tog sučelja ćete pronaći opciju "Pitch A Song", nakon čega će uslijediti formular kroz koji ćete ispuniti sve važne informacije o svom novom izdanju. Sam "pitch" ne garantira playlisting pjesme, a iz Spotifyja naglašavaju i kako pjesma ne mora odmah biti uvrštena u neku njihovu playlistu, to se može dogoditi i naknadno - no i za to je bitno da ste napravili "pitch". Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.


Ovo su neki od prvih korisnih koraka koje možete vrlo jednostavno napraviti za sebe i svoju glazbu na Spotifyju, a ako ćete imati kakvih dodatnih pitanja na ovu temu, slobodno nam se javite na mail: info[at]akustikasession.com


I još nešto za kraj - gradite fan-bazu i na Spotifyju! Imajte na umu da u Hrvatskoj sada imamo četiri igrača u ovoj glazbenoj igrariji i apsolutno se nemojte suzdržavati pozivati svoje pratitelje putem društvenih mreža da vas zaprate na tim platformama - streaming je realnost, ne budućnost, stoga sljedeći put kad vas netko pita za novi singl ili album, pošaljite mu Spotify link (ili Apple Music ili Deezer ili YouTube Music) ;)

Napomena: ako za distribuciju svoje glazbe koristite nekog od navedenih distributera, trebali biste već imati pristup Spotify For Artist platformi. Također, sve napisano vrijedi i za sve ostale zemlje naše regije, gdje je Spotify dostupan od ovog tjedna.


Tekst pripremila: Željka Ru.

© 2020. Akustika. Zvuči dobro.

 • Facebook - White Circle
 • YouTube - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • Twitter - White Circle