• Akustika.

Yogi: "Prestao sam pretjerivati s razmišljanjem o glazbi, kao na početku karijere"

Razgovor uoči akusticiranja u Rockmarku


U utorak, 18. veljače, na našoj malenoj pozornici Rockmarka imamo priliku ugostiti svjetski priznatog gitarista i producenta Yogija. On će ovom prilikom publici predstaviti svoj novi studijski albuma "Rebirth", koji će svjetlo dana ugledati 17. veljače.


Uoči našeg prvog zajedničkog akusticiranja, kratko smo popričali s Yogijem Lonichem, koji nam je otkrio ponešto o novom albumu, kao i svojoj bogatoj kolekciji gitara.

(Yogi, promotivna fotografija, autor: Zvone Ferina)


"Got You Where I Want You", najavni singl novog albuma, zapravo je pjesma koja je čekala svoj trenutak objave, strpljivo u ladici. Imaš li još takvih pjesama kojima planiraš dati novo glazbeno ruho ili si fokusiran na novi materijal?


Yogi: Imam desetke pjesama koje nisam niti snimio niti objavio, a "Got You Where I Want You" je pjesma koja je iskonski zvuk novog albuma, zato sam i odlučio snimiti je ovom prilikom.


Provodiš dosta vremena na svjetskim turnejama, u suradnji s drugim glazbenicima. Koliko ti je komplicirano ili možda i jednostavno, posvetiti se svojoj solo-karijeri? Postaju li ti ta putovanja inspiracija za vlastite pjesme?


Kada ste na turneji zapravo imate dosta vremena, jer ako niste na pozornici, onda ste u putu, u hotelu ili na aerodromu. To vrijeme onda iskoristim za rad na vlastitim pjesmama i svojoj karijeri, a isto tako, biti na turneji i surađivati s drugim glazbenicima uistinu donosi inspiraciju.


Kako bi svojim riječima opisao novi album?


"Rebirth" je kombinacija zvuka mojih najdražih gitarskih utjecaja kao i blues-rock/ R&B / soul žanrova kojima sam se svjesno okretao kroz svoj život i karijeru. Na albumu se nalazi nekih 4-5 pjesama koje sam napisao prije mnogo godina i sada ih oživio za ovo izdanje. Ostale pjesme su potpuno novi materijal, koji sam uspio kreirati relativno brzo. Moram priznati da sam u glazbi prestao pretjerano razmišljati o svakoj sitnici, kao što sam to radio prije 20-ak godina.

(Yogi, promotivna fotografija, autor: Zvone Ferina)


Budući da si iskusni profesionalni gitarist s bogatim glazbenim iskustvom, moramo te priupitati i o tvojoj kolekciji gitara. Koliko ih posjeduješ i koji modeli su ti trenutno favoriti?


U kolekciji imam 30-ak gitara, a nekih 15-ak sam prodao kroz godine. Općenito se u posljednje vrijeme rješavam materijalnih stvari, jer polako shvaćam kako posjedovanje previše materijalnog sa sobom nosi i previše odgovornosti. Trenutno prodajem svoj Gibson Les Paul (Coppertop), koji sam koristio na turneji s Chrisom Cornellom i koji je i u mom videu za "Turn Yourself Over To Me"; gitaru možete pronaći u Total Music Services u Zagrebu.


A što se tiče favorita, od električnih gitara to su Gibson 355 Custom, Les Paul Standard i Fender Stratocaster 60's Reissue, dok mi je najdraža akustična Gibson Hummingbird.


I za kraj, otkrij nam što na spremaš za svoju prvu Akustiku u Rockmarku?


Kako i kažeš, ovo mi je prvi nastup na Akustici i dosta sam uzbuđen zbog toga. Pripremam mali glazbeni eksperiment - bubnjar Damir Somen i ja ćemo nastupiti kao duo te izvesti ogoljenije verzije novih pjesama, kojima ćemo za ovaj nastup podariti i malo drugačije aranžmane.

Yogi će na Akustici u Rockmarku nastupiti u utorak, 18. veljače 2020. Početak svirke je u 19 sati, a ulaz je slobodan. Vidimo se u Berislavićevoj 13.

Pitanja pripremila: Helena Ernoić

© 2020. Akustika. Zvuči dobro.

  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Twitter - White Circle